Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Σπιτικός πουρές πατάτας

Θα σκεφτούν ορισμένοι: "σιγά, παίρνω τα φακελάκια της Knorr..." . OXI! Απεξαρτηθείτε από τα έτοιμα. Δεν λέω, και εγώ χρησιμοποιώ ζωμούς σε κύβους, αλλά και αυτούς όποτε μου δίνεται η ευκαιρία τους αποφεύγω και φτιάχνω δικούς μου.
Ο πουρές μπορεί να αποτελέσει μια εύκολη γαρνιτούρα, διότι συνοδεύει άριστα τα φαγητά με σάλτσα (ψητά, κατσαρόλας, βραστά), και τα παιδιά τρελαίνονται για αυτόν.




Μπορεί φυσικά να μην είναι πατάτας. Μπορούμε να φτιάξουμε με καρότο, με μπρόκολο, με γλυκιά κολοκύθα κτλ. Η ποσότητες που θα παραθέσω είναι για 4 άτομα, οπότε αναλόγως κανονίζετε τις δικές σας αναλογίες.

ΥΛΙΚΑ:

  • 5-6 μεγάλες πατάτες.
  • 300ml γάλα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 50γρ βούτυρο
ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ:
  • Μοσχοκάρυδο, ή κάρυ, ή κουρκουμά
  • Τυρί τριμμένο ή τυρί κρέμα
  • Αλλαντικά ψιλοκομμένα
  • Φρέσκο κρεμμυδάκι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό (είναι έτοιμες όταν λιώνουν όταν τις πιέζουμε). 
Αν έχουμε τον ειδικό μύλο για πουρέ τις αλέθουμε με αυτόν, διαφορετικά είτε με την ειδική σπάτουλα για πουρέ, είτε στο μπλέντερ μας. 


Το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και το γάλα ανακατεύοντας καλά και το αλατοπίπερο. Αν θέλουμε μπορούμε να του ενσωματώσουμε και άλλα μπαχαρικά, ή τυρί, αλλαντικά ή λαχανικά. 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!