Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Χιονισμένα χίλια φύλλα

Μιλφέιγ. Πόσο ωραίο γλυκό! Αν και δηλώνω οπαδός και εραστής της σοκολάτας, θεωρώ ότι το μιλφέιγ είναι από τα πιο αφράτα και εύγευστα λευκά γλυκά.
Συνήθιζε να μας αγοράζει ο παππούς μου όταν έπαιρνα καλούς βαθμούς και κάθε χρόνο, στην επέτειο του με τη γιαγιά. Οπότε καταλαβαίνεται ότι είναι συνδεδεμένο με καλές, ευχάριστες και όμορφες αναμνήσεις.
Αυτό που θα 'θελα να σημειώσω είναι ότι είναι πολύ κρίμα να μπούμε στη διαδικασία να φτιάξουμε ένα τέτοιο γλυκό και να το εκτελέσουμε με κρέμες σε σκόνη και με κάτι άλλο εκτός σφολιάτας.

ΥΛΙΚΑ:

ΚΡΕΜΑ ΠΑΤΙΣΙΕΡ:

  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 160γρ ζάχαρη
  • 2 δόσεις βανίλια
  • 2 αυγά
  • 4 κρόκοι αυγών
  • 120γρ corn flour
ΚΙΓΙΕΣ:
  • 4 ασπράδια αυγών
  • 25γρ ζάχαρη
  • 1 δόση βανίλια
  • 100γρ ζάχαρη  (για καραμέλα)
  • 25γρ νερό ( -//- )
  • 20γε γλυκοζη ( -//- )
ΚΑΙ
  • 2 πακέτα (4 φύλλα) σφολιάτας.
  • Άχνη ζάχαρη
  • Κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ξεκινάμε με την κρέμα πατισιέρ. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τη μισή ζάχαρη και τις βανίλιες και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά. Ταυτόχρονα ανακατεύουμε τα αυγά, και αφού ομογενοποιηθούν, τους προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και το corn flour. 
Όταν το γάλα αρχίζει να βράζει, με μία κουτάλα της σούπας το προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών ανακατεύοντας γρήγορα και καλά (με τον ίδιο τρόπο που φτιάχνουμε το αυγολέμονο). Βάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς, καθώς όσο θα ανεβάζει θερμοκρασία η κρέμα θα πήζει. Μόλις έχει πήξει αρκετά την αποσύρουμε από τη φωτιά.

Συνεχίζουμε με τον κιγιέ. Φτιάχνουμε  την καραμέλα βάζοντας τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και το νερό σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Έπειτα χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια, και όταν αρχίζουν να γίνονται σαν αφρός, τους προσθέτουμε τη βανίλια και τη ζάχαρη για να δέσει η μαρέγκα. Τέλος, προσθέτουμε λίγη-λίγη την καραμέλα, συνεχίζοντας να χτυπάμε στο μίξερ. 
Όταν κρυώσει ενσωματώνουμε τον κιγιέ στη κρέμα πατισιέρ. (Μπορούμε να κρατήσουμε λίγο για να καλύψουμε στο τέλος τη τούρτα μας).

Ψήνουμε τα φύλλα σφολιάτας, στους 190 βαθμούς για 30-35 λεπτά. Καλό θα ήταν όσο είναι ακόμα ζεστά να τους πασπαλίσουμε λίγη άχνη ζάχαρη, έτσι ώστε να γίνουν πιο τραγανά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.



ΣΥΝΘΕΤΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΙΛΦΕΙΓ:

Τοποθετούμε το πρώτο φύλλο σε μία επιφάνεια (ταψί/τσέρκι/πιατέλα). Απλώνουμε τη μισή κρέμα πατισιερ και το καλύπτουμε με άλλο ένα φύλλο σφολιάτας. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, έτσι ώστε να έχουμε 3 φύλλα σφολιάτας και μέσα διπλή στρώση κρέμας. 



Καλύπτουμε με κιγιέ. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα. Τρίβουμε το 4ο φύλλο σφολιάτας και πασπαλίζουμε όσο θέλουμε στη κορυφή του μιλφέιγ. 
Τοποθετούμε στο ψυγείο και σερβίρουμε παγωμένο.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!