Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Η πεντανόστιμη Quiche Lorraine!

Τάρτα εκ Γαλλίας, για όσους δεν στέκονται φειδωλοί στα λιπαρά, αλλά και φυσικά στη γεύση! Η γέμιση μπορεί να ποικίλει, ανάλογα με τα γούστα του μάγειρα. Η βάση βγαίνει τραγανή, και συνοδεύει τέλεια την βελούδινη της κρέμα. 
Είναι η τέλεια επιλογή για καλεσμένους της τελευταίας στιγμής, μπορείτε να την συνοδεύσεται με το κρασί σας ή να την προσφέρεται σε παιδικά πάρτυ, και σας εγγυώμαι ότι το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.
Με λαχανικά, με αλλαντικά, ή με διάφορα τυριά, και μία γεύση που θα σας εκπλήξει.!

ΥΛΙΚΑ:
ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΣΗ:
  • 250γρ αλεύρι
  • 130γρ βούτυρο
  • Αλάτι
  • 2 κρόκοι αυγών
  • Νερό (αν χρειαστεί)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ:
  • 120γρ κρέμα γάλακτος
  • 120γρ γάλα
  • 2 αυγά
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Μοσχοκάρυδο
  • Τυρί επιλογής σας (μαλακό κατά προτίμηση) 
  • Μπέικον (ή αλλαντικά της επιλογής σας)
  • Λαχανικά (εάν και όποια θέλετε)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
 
Στο μίξερ χτυπάμε τα υλικά της βάσης. Καλό θα ήταν το βούτυρο να το έχουμε αφήσει εκτός ψυγείου λίγη ώρα πριν το χτυπήσουμε στο μίξερ. Μόλις έχουμε μία σφιχτή ζύμη τη βάζουμε στο ψυγείο για περίπου μια ώρα. 
Αφού τη βγάλουμε, την ανοίγουμε με τον πλάστη (πάχος περίπου 2εκ).


Τη στρώνουμε σε μία βουτυρωμένη ταρτιέρα ή ταψί και την τρυπάμε ελαφρά. Την προψήνουμε στους 180 βαθμούς για 10 λεπτα με βάρος από πάνω (αν δεν διαθέτουμε τα ειδικά κεραμικά βαρίδια για τάρτες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ρύζι ή όσπρια, καλύπτοντας την ζύμη με μεμβράνη). 
Ετοιμάζουμε τη γέμιση σοτάροντας τα αλλαντικά και αλλαντικά μας. αφού προβήσουμε την τάρτα, τα απλώνουμε πάνω της.
Ανακατεύουμε τη κρέμα, το γάλα, τα αυγά, το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο και γεμίζουμε την τάρτα. Τέλος προσθέτουμε τυρί τριμμένο.
Ψήνουμε στους 160-170 βαθμούς για 30 λεπτά.
Την κόβουμε αφού κρυώσει.

EXTRA TIP:

Το ζυμάρι που πιθανώς μας περισσεύει δεν το πετάμε. Μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγέιο για 2 μέρες, ή μπορούμε να φτιάξουμε μπαστουνάκια και να κάνουμε  Bâton salle. Τα στρώνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι, πάπρικα, τυριά, μυρωδικά, σουσάμι ή οτι άλλο επιθυμούμε. 



ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!



Οι πιο χορταστικές μπάρες δημητριακών!

Πόσοι από εδώ υποτίθεται είμαστε σε διατροφή; Σε πόσους από εμάς έρχονται στιγμές που λυσσάνε για κάτι γλυκό; Και το φρουτάκι μόνο, η αλήθεια είναι πως δεν μας καλύπτει με τίποτα!
Αλλά και για για τα παιδιά στο σχολείο είναι εξίσου μια καλή ιδέα για κολατσιό.
Δοκίμασα πριν καιρό να φτιάξω δικές μου μπάρες δημητριακών, με ότι είχα στο σπίτι. Δημητριακά, φρούτα, μέλι,  ζάχαρη, κανέλα, κτλ.
Υπάρχουν τόσες πολλές συνταγές, και μπορείτε να κάνετε τόσες πολλές παραλλαγές, που δεν θα τις βαρεθείτε ποτέ!
Εγώ μάλιστα τις φυλάω στο ψυγείο, μου αρέσουν περισσότερο έτσι, πιο σκληρές.


ΥΛΙΚΑ:
  • 100γρ δημητριακά ολικής άλεσης
  • 180γρ. κουάκερ
  • 150γρ. μαργαρίνη
  • 70γρ μέλι
  • 70γρ. ζάχαρη μαύρη ή καστανή
  • 1/2 κουταλιού γλυκού κανέλα
ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ: 
  • φρούτα (ψιλοκομμένα ή στον τρίφτη)
  • ξηροί καρποί
  • αποξηραμένα φρούτα
  • σοκολάτα (με μέτρο, είπαμε, κάνουμε διατροφή!)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ανακατεύουμε τα υλικά μας καλά, να ενωθούν.  Απλώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε στους 160-170 βαθμούς για 30-35 λεπτά περίπου. 
Αν δείχνει μαλακό μόλις το βγάλουμε, δεν θέλει περισσότερο ψήσιμο, απλά το αφήνουμε να κρυώσει.
Aφού κρυώσει, το κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια, σαν τις μπάρες του εμπορίου. 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Προσθήκη λεζάντας

Cookies με βρώμη και σοκολάτα

Δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει σε κάποιο ντουλάπι, συρτάρι, βάζο, κτλ μπισκότα. Ειδικά με τον καφέ ταιριάζουν φανταστικά, αλλά και για τσιμπολόγημα είναι φανταστικά. Και φυσικά τα παιδιά τρελαίνονται για αυτά, με το γάλα τους ή σαν σνακ.
Υπάρχουν για όλα τα γούστα και γεύσεις. Με βανίλια, πορτοκάλι, σοκολάτα, κανέλα, ξηρούς καρπούς, φρούτα.
Εμένα προσωπικά μου αρέσουν τα μπισκότα με διάφορα δημητριακά. Η συνταγή όμως που θα σας παραθέσω, πέραν της βρώμης, έχει και σοκολάτα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι σοκολάτα επιθυμείτε, μαύρη, γάλακτος, λευκή, ή με πραλίνα.

ΥΛΙΚΑ:

  • 200γρ βούτυρο
  • 150γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 150γρ ζάχαρη μαύρη ή καστανή
  • 2 αυγά 
  • 2 βανίλιες
  • Μια πρέζα αλάτι
  • Μια πρέζα κανέλα
  • Μια πρέζα σόδα μαγειρική
  • 650γρ αλεύρι (ενδέχεται να χρειαστεί λίγο παραπάνω ή λιγότερο)
  • 300γρ δάκρυα σοκολάτας ή τριμμένη κουβερτούρα
  • 300-350γρ βρώμη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τα δυο είδη ζάχαρης, μέχρι να αφρατέψει. 'Έπειτα προσθέτουμε τα αυγά, τις βανίλιες, το αλάτι, την σόδα και την κανέλα, μέχρι να γίνει ένα δεμένο μείγμα. Προσθέτουμε και το αλεύρι, τη σοκολάτα και τη βρώμη και ανακατέυουμε καλά.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε μία λαμαρίνα ή ταψί. Αν διαθέτουμε σακούλα ζαχαροπλαστικής τη γεμίζουμε με το μείγμα και το κόβουμε σε στρογγυλά σχήματα. Άν όχι απλώνουμε το μείγμα με τη βοήθεια ενός κουταλιού.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 10-15 λεπτά. Δεν μας πειράζει αν είναι ακόμα μαλακά, καθώς όταν κρυώσουν σκληραίνουν, ενώ αν μείνουν παραπάνω στο φούρνο θα σκληρύνουν πολύ παραπάνω από το επιθυμητό. 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!