Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Αμοργιανό πατατάτο

Φέτος πέρασα τις διακοπές μου στο όμορφο νησί της Αμοργού. Το πρώτο βράδυ, ανήμερα της Αγίας Παρασκευής, πετύχαμε το ανάλογο πανηγύρι. Φυσικά καμία σχέση με τους αθηναϊκούς εμποροπανήγυρους. Όλο το νησί μαζεμένο στο προαύλιο της εκκλησίας, το οποίο ήταν στρωμένο με τραπέζια και καρέκλες, μουσικοί, μα πάνω απ'όλα φαγητό.
Όλοι γύρω μας είχαν πήλινες γαβάθες με κάτι που μας έσπαγε τη μύτη, μέχρι την ώρα που ένας κύριος μας έδειξε άδεις θέσεις και πριν προλάβουμε να καθίσουμε, μας σέρβιραν το πήλινο μπώλ με το τοπικό πιάτο. Επρόκειτο για κρέας στην κατσαρόλα με πατάτες. Ένα πεντανόστιμο, λοιπόν, κρέας κατσαρόλας (στο πανηγύρι φυσικά χρησιμοποιούσαν μαρμίτες, πιο μεγάλες και από αυτές των ξενοδοχείων). Κατάφερα να μάθω την συνταγή, αλλά την καταγράφω με τη βοήθεια της συνταγής ενός περιοδικού, για να συμπεριλάβω και τις  δοσολογίες.

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 κιλό αρνίσιο κρέας
  • 6-7 μέτριες πατάτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο 
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
  • 1 κουταλιά σούπας φρέσκο βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού λευκό κρασί
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 κουτάλι γλυκού κανέλα
  • 1 κουτάλι γλυκού μπαχάρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Καθαρίζουμε και στραγγίζουμε το κρέας. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τις βυθίζουμε σε μια λεκάνη με νερό. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι με το βούτυρο και ρίχνουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Προσθέτουμε και το κρέας και ανακατεύουμε, και μόλις ροδίσει σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε και τις πατάτες στην κατσαρόλα, τον πελτέ τομάτας, το αλατοπίπερο και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας με νερό. Αφήνουμε να βράσει σε μέτσια φωτιά 3-4 ώρες.

Σε εμάς το σέρβιραν συνοδευόμενο από ζυμωτό ψωμί. Δεν ξέρω αν θα διαθέτετε ζυμωτό συγκεκριμένα, αλλά σας διαβεβαιώ ότι θα χρειαστείτε πολύ ψωμί για αυτή την φοβερή του σάλτσα.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Την φωτογραφία την τράβηξα με το που μας σέρβιραν το πιάτο με το ψωμί. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμένα τώρα που την ξαναβλέπω μου πέφτουν τα σάλια!!!



Η άμαξα που έγινε... κολοκυθόπιτα!

Κάθε χρόνο έχουμε την τύχη να μας φέρνουν κολοκύθες, απ' αυτές τις μεγάλες, πορτοκαλί. Άλλοι τις κάνουν σούπα (για την οποία θα δώσω συνταγή συντόμως), και άλλοι γλυκιές ή αλμυρές πίτες. Η ακόλουθη συνταγή αποτελεί την γλυκιά εκδοχή της. Στις Κυκλάδες η πίτα αυτή ονομάζεται "λυρόπιτα", διότι "λύρα" αποκαλούν την κολοκύθα.


ΥΛΙΚΑ:


  • 1 πακέτο σφολιάτα (2 φύλλα)
  • 1,5 κιλό κολοκύθα
  • 1,5 με 2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
  • 2 κουταλιές σούπας κανέλα
  • 1/2 κουτάλι γλυκού γαρύφαλλο
  • 1/2 κουτάλι γλυκού μοσχοκάρυδο

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ:

  • 1 φλιτζάνι καρύδι χοντροκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι σταφίδα ξανθή 
  • 1/2 φλιτζάνι σταφίδα μαύρη
  • Σουσάμι για πασπάλισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Τρίβουμε την κολοκύθα στον χοντρό τρίφτη, την τοποθετούμε σε μία λεκάνη, ρίχνουμε τη μισή ζάχαρη και στραγγίζουμε με τα χέρια. Πρέπει να αποβάλλει τα περισσότερα υγρά για να ψηθεί το κάτω φύλλο και να μην "παπαριάσει". Μέσα στην στραγγισμένη κολοκύθα με τη ζάχαρη προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και τις σταφίδες με τα καρύδια, και ανακατεύουμε καλά.
Λαδώνουμε ένα ταψί, στρώνουμε το πρώτο φύλλο σφολιάτας, έπειτα το μίγμα της κολοκύθας και κλείνουμε με το άλλο φύλλο. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και χαράζουμε ή τρυπάμε την πίτα μας με ένα μαχαίρι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40-50 λεπτά.
Αφού κρυώσει μπορούμε να πασπαλίσουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!



Strawberry marmelade forever!

Στην προηγούμενη συνταγή ανέφερα μαρμελάδα. Ό,τι μαρμελάδα χρησιμοποιώ γενικώς είναι χειροποίητη. Έχουμε τόσο ωραία φρούτα όλο τον χρόνο, και μπορείς να τις συντηρήσεις για τόσο καιρό, που είναι κρίμα να μην φτιάχνει ο καθένας μόνος του!

Ορισμένοι χρησιμοποιούν γλυκόζη ή gel fix. Εγώ πάλι όχι, μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με λιγότερη ζάχαρη και ξύσμα μήλου.


Για την μαρμελάδα φράουλα, λοιπόν, θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4-5 ΒΑΖΑΚΙΑ:

  • 2,5 κιλά φράουλες
  • 1 με 1,5 κιλό ζάχαρη
  • Χυμός λεμονιού
  • Ξύσμα ενός μήλου


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένουμε τις φράουλες και αφαιρούμε το κοτσάνι. Τις κόβουμε σε κομμάτια ή τις λιώνουμε με τα χέρια μέσα σε μία μεγάλη κατσαρόλα και τις πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Αφήνουμε να πάρουν βράση σε μέτρια φωτιά. Όταν αρχίσει να βγάζει αφρό πρέπει να τον αφαιρέσουμε με την κουτάλα ή κάποιο κουτάλι, διότι αν μείνει μέσα στην μαρμελάδα μας θα την ζαχαρώσει. Προσθέτουμε και το μήλο και συνεχίζουμε το βρασμό.
Όταν έχει γίνει αρκετά πηκτή (υπολογίστε 45 λεπτά βράσιμο), προσθέτουμε και το χυμό, αφήνουμε για μια τελευταία βράση και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Με μια κουτάλα γεμίζουμε τα βάζα μας μέχρι το χείλος, τα κλείνουμε πολύ καλά και τα κρατάμε  μέχρι να παγώσουν. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε για όσο χρόνο χρειαστεί.



ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Μία τρελή, τρελή... Πάστα Φλώρα!

"Αυτή είναι η μητέρα μου. Μπορείς να την λες Τζίνα, εμείς την φωνάζουμε  Πάστα Φλώρα γιατί τρώει όλο μαρμελάδα. Είναι γεμάτη από μαρμελάδα". Αυτά ήταν τα λόγια της Κατερίνας Γώγου καθώς  σύστηνε στο δεσμό της, Αλέκο Τζανετάκο, την μητέρα της, Μαίρη Αρώνη.
Η πάστα φλώρα αποτελεί μια γλυκιά τάρτα, με γέμιση από μαρμελάδα. Είναι πολύ διαδεδομένη και πολύ πολύ εύκολη για να γίνει. Έχει 2 κολπάκια τα οποία όμως θέλουν λίγη προσοχή.

  1. Οι δοσολογίες της τάρτας-βάσης πάνε κατά αναλογία, δηλαδή: 500γρ αλεύρι, 250γρ βούτυρο, 152γρ ζάχαρη, και
  2. το πόσο τραγανή ή αφράτη θα βγει η ζύμη εξαρτάται απο το αυγό. Αν χρησιμοποιήσουμε περισσότερους κρόκους από ασπράδια θα γίνει πιο τραγανή, ενώ άμα προτιμάμε πιο αφράτη ζύμη θα χρησιμοποιήσουμε ασπράδια.

ΥΛΙΚΑ:
Για την ζύμη:

  • 500γρ αλεύρι
  • 1/2 κουτάλι γλυκού bakin powder
  • 250γρ βούτυρο
  • 125γρ ζάχαρη (κατά προτίμηση άχνη)
  • Ελάχιστο αλάτι
  • 2 αυγά ( είτε ολόκληρα, είτε 3 κρόκους 1 ασπράδι)
  • 1 δόση βανίλια ή βανιλίνη
  • Ξύσμα πορτοκαλιού

Για την γέμιση:

  • Μαρμελάδα γεύσης της επιλογής μας (300-400γρ)
  • Λίγο κονιάκ ή κάποιο λικέρ (προαιρετικά)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αυγά, τη βανίλια, το ξύσμα και το αλάτι. Αφού ομογενοποιηθούν  προσθέτουμε και το αλεύρι με το bakin. Αφού έχουμε ένα σφικτό ζυμάρι το τυλίγουμε με μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες, για να παγώσει ξανά το βούτυρο.
Σε μία καθαρή επιφάνεια ρίχνουμε αλεύρι και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε το ζυμάρι σε πάχος περίπου 2εκ. Σε βουτυρωμένη ταρτιέρα στρώνουμε το ζυμάρι, τρυπάμε το ζυμάρι με ένα πιρούνι και ψήνουμε για 10 λεπτά. Το ζυμάρι που περισσεύει δεν το πετάμε, το κρατάμε και πλάθουμε "μπαστουνάκια" για να διακοσμήσουμε έπειτα το γλυκό μας.
Ανακατεύουμε τη μαρμελάδα με το αλκοόλ (αν είναι πολύ πηχτή και δεν θέλουμε αλκοόλ μπορούμε να την αραιώσουμε με λίγο νερό) και την στρώνουμε πάνω στην τάρτα. Στρώνουμε και τα "μπαστουνάκια", σε ότι σχήμα θέλουμε και ξαναψήνουμε για άλλα 20 λεπτα στους 170 βαθμούς.
Μπορούμε να της πασπαλίσουμε και λίγη άχνη πριν την σερβίρουμε.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!


Φανουρόπιτα ή για άλλους ένα σούπερ κέικ κανέλας.

Η γιαγιά μου κάθε χρόνο τον Αύγουστο, στις 27 συγκεκριμένα, φτιάχνει ένα είδους κέικ, νηστίσιμο,  με κανέλα και πορτοκάλι, καμιά φορά σταφίδες και καρύδια. Κοινώς φανουρόπιτα.
Εμείς, από την άλλη, την φτιάχνουμε συνέχεια, όχι ότι μας φανερώνεται συνεχώς κάτι που έχουμε χάσει (όπως θέλει η παράδοση), αλλά επειδή είναι πάρα πολύ απλό και νόστιμο.

ΥΛΙΚΑ:

  • 3 φλιτζάνια τσαγιού κοσκινισμένο αλεύρι
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια γλυκού bakin powder
  • 1 κουταλάκι γλυκού σόδα μαγειρική
  • 1 κουταλάκι γλυκού (και κάτι) κανέλα 
  • Ελάχιστο γαρύφαλλο τριμμένο 
  • 2/3 φλιτζανιού λάδι (ελαιόλαδο κατά προτίμηση)
  • 1/2 φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι 
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ:

  • 1/2 φλιτζανιού σταφίδα ξανθή 
  • 1/2 φλιτζανιού σταφίδα μαύρη
  • 1/2 φλιτζανιού καρύδια χοντροκομμένα
  • Άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
 Με τη βοήθεια ενός κόσκινου σε μία μεγάλη λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το bakin και την σόδα. Στην ίδια λεκάνη έπειτα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και αναμιγνύουμε με το μίξερ ή με τον αυγοδάρτη. 
Αλείφουμε λάδι σε ένα ταψί και λίγο αλεύρι, για να μη μας κολλήσει στον πάτο του το κέικ.
Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί μας και ψήνουμε για 1 ώρα στους 180°C.
Αφού το βγάλουμε από τον φούρνο, και πρίν το κόψουμε, το αφήνουμε να κρυώσει. Μπορούμε να πασπαλίσουμε με άχνη ζάχαρη.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!