Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Ελαφριά σουτζουκάκια με κύμινο.

Όταν ήμουν μικρή και καθόμουν με τη γιαγιά μου τρελαινόμουν να τη βλέπω να μαγειρεύει. Και μπορώ να πω με σιγουριά πλέον ότι το φαγητό που με τρέλαινε να κάνουμε πιο πολύ απ' όλα ήταν τα σουτζουκάκια.
Η γλυκιά σάλτσα, το σκόρδο, το αφράτο κρέας, όλα αυτά μαζί τα κατέταξαν σε ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά.
Η συνταγή της γιαγιάς είναι η ίδια. Η μόνη διαφορά είναι ότι ενώ η γιαγιά τα τηγάνιζε πριν τα βυθίσει στη σάλτσα, εγώ τα ψήνω στον φούρνο.

ΥΛΙΚΑ:

  • 600γρ κιμάς βοδινός
  • 400γρ κιμάς χοιρινός
  • 200γρ περίπου ψίχα ψωμιού (αποξηραμένη)
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 3 αυγά
  • μαϊντανός
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Κύμινο
  • 2-3 τομάτες ώριμες
  • Πελτές τομάτας
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού κόκκινο κρασί
  • 1/2 φλιτζάνι ξύδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό (μπορούμε να το μουλιάσουμε και σε κρασί), το στύβουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το μαϊντανό και το σκόρδο. Ζυμώνουμε τους κιμάδες, προσθέτουμε το ψωμί, το μισό σκόρδο, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τα αυγά, αλατοπίπερο και το κύμινο.
Πλάθουμε σουτζουκάκια και τα προψήνουμε στον φούρνο για 30'.
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε σκόρδο (και αν έχουμε και σπόρους κύμινου) και σβήνουμε με το ξύδι και το κρασί. Βάζουμε λίγο πελτέ, και αφού έχουμε τρίψει τις τομάτες στον τρίφτη, τις προσθέτουμε και αυτές στην κατσαρόλα. Ρυθμίζουμε το αλατοπίπερο και βάζουμε και λίγη ζάχαρη. 
Όταν δέσει η σάλτσα βυθίζουμε σε αυτήν τα σουτζουκάκια και τα αφήνουμε άλλα 30 λεπτά να μαγειρευτούν στη σάλτσα. 

Μπορούμε να σερβίρουμε με πιλάφι, με πουρέ πατάτας ή τηγανιτές πατάτες, και με γιαούρτι.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!