Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Τσιπούρες; Τις φακελώσαμε!!!

...ή αλλιώς τσιπούρες στη λαδόκολλα ή en papillote. Το είδος του ψαριού δε μας δεσμεύει, διότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λαβράκι, φαγκρί, μυλοκόπι, αλλά και έτοιμα ψάρια σε φιλέτα, όπως γλώσσα, πέρκα, ξιφίας, ή σολομός. Με μυρωδικά και βότανα της επιλογής μας, έχουμε ένα πολύ νόστιμο και μυρωδάτο, αλλά πάνω απ' όλα τρυφερό αποτέλεσμα.
Μπορούμε επίσης να προβράσουμε λαχανικά (καρότο, πατάτα ή κολοκύθι) και να τα κλείσουμε μαζί με το ψάρι και να τα ψήσουμε στη λαδόκολλα.

ΥΛΙΚΑ:

  • 3 τσιπούρες
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • Φρέσκια ρίγανη (γενικότερα φρέσκα βότανα και μυρωδικά της επιλογής μας)
  • Δενδρολίβανο
  • θυμάρι
  • Μουστάρδα
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Κρόκος αυγού (για να κλείσουμε τον "φάκελο")



ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Καθαρίζουμε τις τσιπούρες καλά. Κόβουμε σε φέτες το σκόρδο και γεμίζουμε τις κοιλιές τους με τα μυρωδικά και βότανα μας, το σκόρδο και αλατοπίπερο.
Κόβουμε μεγάλα κομμάτια λαδόκολλας. Τοποθετούμε το ψάρι μας πάνω στο αντικολλητικό χαρτί, αλατοπιπερώνουμε και από τις 2 πλευρές, απλώνουμε μουστάρδα σε όλη την επιφάνεια του ψαριού και περιχύνουμε με λίγο νερό.


Αλείφουμε τις άκρες της λαδόκολλας με κρόκο και σφραγίζουμε τους φακέλους.


Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!




Αγγούρι, μέντα και μαρούλι ... με το κουτάλι!

Πρόκειται για μια άκρως καλοκαιρινή σούπα, εξαιρετικά εύκολη και γρήγορη, εφόσον δεν θέλει θερμική επεξεργασία! Είναι ιδανική για vegeterians και vegans, για όσους νηστεύουν, αλλά μπορείτε να την προσαρμόσετε στα γούστα σας και να προσθέσετε διαφορετικά λαχανικά, γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος, μπέικον, ζαμπόν, λουκάνικο ή καπνιστή πανσέτα.
Τη συνταγή αυτή τη βρήκα σε ένα βιβλίο με συνταγές για ωμοφάγους. Το χρώμα ίσως να μην σας εμπνέει αν τη δοκιμάσετε, αλλά σας εγγυώμαι ότι το αποτέλεσμα είναι μια απαλή, ελαφριά, δροσιστική και φυσικά νοστιμότατη σούπα. Ιδανική και για περιόδους που θέλουμε να αποτοξινοθούμε από την μεγάλη κατανάλωση κρέατος (πχ. μετά το Πάσχα), αλλά και μία καταπληκτική ιδέα να προσφέρετε στους καλεσμένους σας πριν τους παραθέσετε το γεύμα τους.

ΥΛΙΚΑ:

  • 10 φύλλα μαρουλιού (χωρίς καθόλου κοτσάνια)
  • 1 αγγούρι (χωρίς φλούδα και σπόρια)
  • 3-4 κλαδάκια μέντας
  • 1/2 ώριμο αβοκάντο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 120ml νερό (ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερο)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βάζουμε το μαρούλι, το αγγούρι, το σκόρδο και τη μέντα (όλα ψιλοκομμένα) στο μπλέντερ μαζί με νερό. Έπειτα προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το αβοκάντο και το ελαιόλαδο μέχρι να έχουμε ένα βελούδινο αποτέλεσμα. δοκιμάζουμε και προσθέτουμε λίγη ακόμα μέντα ή αλατοπίπερο. Σερβίρεται παγωμένη (από το ψυγείο), αλλά μπορείτε να προσθέσετε στα μπώλ 2-3 παγάκια. 


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ:

Μπορούμε να προσθέσουμε μπέικον σε κομμάτια ή οποιοδήποτε αλλαντικό θέλουμε, ή κομμάτια από κρέας που μας έχει μείνει από την προηγούμενη. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε λίγη κρέμα γάλακτος, γιαούρτι ή κάποιο κρεμώδες τυρί για πιο δεμένη και πλούσια γεύση. 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!