Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Η άμαξα που έγινε... κολοκυθόπιτα!

Κάθε χρόνο έχουμε την τύχη να μας φέρνουν κολοκύθες, απ' αυτές τις μεγάλες, πορτοκαλί. Άλλοι τις κάνουν σούπα (για την οποία θα δώσω συνταγή συντόμως), και άλλοι γλυκιές ή αλμυρές πίτες. Η ακόλουθη συνταγή αποτελεί την γλυκιά εκδοχή της. Στις Κυκλάδες η πίτα αυτή ονομάζεται "λυρόπιτα", διότι "λύρα" αποκαλούν την κολοκύθα.


ΥΛΙΚΑ:


  • 1 πακέτο σφολιάτα (2 φύλλα)
  • 1,5 κιλό κολοκύθα
  • 1,5 με 2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
  • 2 κουταλιές σούπας κανέλα
  • 1/2 κουτάλι γλυκού γαρύφαλλο
  • 1/2 κουτάλι γλυκού μοσχοκάρυδο

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ:

  • 1 φλιτζάνι καρύδι χοντροκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι σταφίδα ξανθή 
  • 1/2 φλιτζάνι σταφίδα μαύρη
  • Σουσάμι για πασπάλισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Τρίβουμε την κολοκύθα στον χοντρό τρίφτη, την τοποθετούμε σε μία λεκάνη, ρίχνουμε τη μισή ζάχαρη και στραγγίζουμε με τα χέρια. Πρέπει να αποβάλλει τα περισσότερα υγρά για να ψηθεί το κάτω φύλλο και να μην "παπαριάσει". Μέσα στην στραγγισμένη κολοκύθα με τη ζάχαρη προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και τις σταφίδες με τα καρύδια, και ανακατεύουμε καλά.
Λαδώνουμε ένα ταψί, στρώνουμε το πρώτο φύλλο σφολιάτας, έπειτα το μίγμα της κολοκύθας και κλείνουμε με το άλλο φύλλο. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και χαράζουμε ή τρυπάμε την πίτα μας με ένα μαχαίρι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40-50 λεπτά.
Αφού κρυώσει μπορούμε να πασπαλίσουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου